Veelgestelde vragen

FAQ

Voor wie is het Overweeghuis bedoeld?

Voor iedereen die vastloopt bij werk in de prostitutie.

Hoeveel bewoners kunnen er in het Overweeghuis terecht?

Ons doel is dat er in het Overweeghuis Utrecht plaats is voor zes bewoners. Daarnaast zullen er twee studenten wonen die voor stabiliteit, huiselijkheid en gezelligheid zorgen.

Hoeveel mensen hebben er al gebruik gemaakt van een overweegtraject?

Op dit moment is het Overweeghuis Utrecht nog niet geopend.

Hoelang mogen mensen in het Overweeghuis blijven?

De richtlijn is 3-6 maanden. Wanneer bewoners echt niet uit kunnen stromen, wordt hier een uitzondering op gemaakt. Als bewoner eerder weg willen is dit uiteraard mogelijk.

Waarin verschilt het Overweeghuis van andere opvang?

Het Overweeghuis is laagdrempelig doordat er geen voorwaarden zijn. Bewoners hoeven niet eerst hun papieren op orde te hebben, een uitkering of indicatie te hebben of afgekickt te zijn. Daarnaast draait het Overweeghuis voornamelijk op vrijwilligers.

Waarom draait het Overweeghuis op vrijwilligers?

We bieden hulp aan sterke mensen die gebaat zijn bij een positief netwerk met mensen die in ze geloven. De vrijwilligers vormen samen dit netwerk, ook nadat de bewoners het Overweeghuis verlaten hebben.

Zijn er ook professionals bij het Overweeghuis betrokken?

In het bestuur zitten vrijwilligers die hun kennis en expertise vanuit hun (oude) professie inzetten voor het Overweeghuis. Daarnaast zal er een hulpverlener in dienst komen die de vrouwen sociaal-emotionele ondersteuning biedt en de bewoners helpt bij het regelen van praktische zaken. Deze professional zal ook de vrijwilligers aansturen.

Hoe zit het met drugsgebruik?

Sommige bewoners die in het Overweeghuis komen zullen drugs gebruiken. Bij ons is het geen vereiste dat ze hier van afgekickt zijn. De bewoners worden aangemoedigd om het gebruik van middelen te beperken, zodat het overwegen centraal komt te staan. In de praktijk weten de bewoners hun gebruik goed te reguleren, waardoor dit geen overlast veroorzaakt. We hopen een gebruikersruimte in de tuin te kunnen realiseren, zodat het huis zelf vrij blijft van gebruik.

Waar gaan de bewoners na het Overweeghuis wonen?

Sommigen gaan terug naar hun oude woning, anderen gaan naar een reguliere opvang of vinden elders woonruimte. Het Overweeghuis is bezig met een ruim netwerk op te bouwen van opvang huizen, appartementen en re-integratie trajecten.

Hoe verloopt het contact na het verblijf in het Overweeghuis?

Het Overweeghuis werkt met een buddysysteem. Vrijwilligers en bewoners die een goede klik met elkaar hebben, worden aan elkaar gekoppeld, zodat er ook na het overweegtraject contact kan blijven bestaan en de bewoners niet in de steek worden gelaten. Iedere bewoner heeft meerdere buddy’s.

Wat zijn de kosten voor de bewoners?

De bewoners kunnen gratis in het Overweeghuis terecht. Daardoor hoeven financiën geen drempel te vormen om te gaan overwegen.

Hoe betalen bewoners hun doorlopende vaste lasten?

Zodra ze in het Overweeghuis komen, wordt er een uitkering aangevraagd. Daar kunnen ze hun vaste lasten van betalen.

arrow_drop_up arrow_drop_down