Partners
Jouw support is hard nodig om de vrouwen te helpen. Er zijn verschillende manieren om te helpen. Bijvoorbeeld door financiële sponsoring of het verlenen van jouw professionele diensten zoals hulp bij administaite communicatie of schilderwerk. We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe jij een mooie bijdrage kunt leveren. Laat hier je gegevens achter en je hoort snel van ons!
Financiële partners
We zijn enorm dankbaar voor de bijdragen van donateurs, fondsen, kerken, bedrijven en andere organisaties. Onderstaande partners maken het werk van het Overweeghuis mogelijk.
Wil jij ook meedoen? Neem dan contact met ons op of doneer direct.
Wij werken samen met de onderstaande ketenpartners.
Barka is een hulpverleningsorganisatie die zich richt op migranten uit Midden en Oost Europa. Barka helpt met hulpvragen op het gebied van leven en werken in Nederland. Hun aandacht gaat vooral uit naar mensen in crisissituaties en mensen die kwetsbaar zijn.
Barka biedt concreet de volgende hulp:
- Advies over gezondheidzorg
- Advies bij belastingzaken
- Hulp bij financiële problemen
- Hulp bij het invullen van formulieren
- Hulp bij communicatie met school en andere instanties
- Hulp bij het vinden woonruimte
- Steun bij misbruik of geweld
- Advies bij verslaving
- Advies over opvoeding
- Informeren over rechten en plichten op het gebied van werk
- Hulp bij arbeidsvoorwaardengesprekken
- Hulp in het contact met verhuurder
- Hulp bij het vinden van werk
Belle is er voor alle (ex)sekswerkers en slachtoffers van mensenhandel in de regio Utrecht en Gooi en Vechtstreek. Belle streeft het ideaal na dat iedere sekswerker de vrijheid en veiligheid heeft om eigen keuzes te maken. Belle ziet sekswerk als werk, maar ze sluit de ogen niet voor de problemen en misstanden die voorkomen. De organisatie wil een bijdrage leveren aan het destigmatiseren van sekswerk en het aanpakken van misstanden, in samenwerking met anderen.
Belle biedt zowel hulpverlening als dienstverlening. In het informatie- en adviescentrum kunnen sekswerkers terecht voor korte vragen, het kopen van werkartikelen, voor de spreekuren of voor wat gezelligheid. De hulpverleners van Belle zijn beschikbaar om grotere hulpvragen te behandelen.
Buurtteams Utrecht is er voor iedereen met een ondersteuningsvraag. Je kunt bij de buurtteams terecht voor de volgende onderwerpen:
– wonen
– geldzaken
– (weer)meedoen
– onderwijs
– opvoeden en opgroeien
– huiselijk geweld
Soms is één gesprek al voldoen. Soms is er meer tijd nodig om samen een oplossing te vinden en houdt het buurtteam nog een tijdje contact als steuntje in de rug.
Stichting El Roi biedt in Midden Nederland hulp en maatschappelijke zorg aan vrouwen die in de prostitutie werken.
Het hulpverleningsaanbod bestaat uit:
• Maatschappelijk werk
• Jobcoaching
• Taalles
• Hulp bij uitstappen
• Hulp bij financiën, belastingdienst/ IND
• Coachingsgesprekken
• Hulp bij solliciteren en het vinden van ander werk
• Praktische hulp voor basisbehoeften, zoals verhuizen of boodschappen doen
• Maatjestrajecten
• Inloophuiskamer
• Pastorale zorg en groepsavonden
Humanitas is er voor mensen die op eigen kracht, samen met een vrijwilliger, iets willen veranderen aan hun situatie. Je kunt bij Humanitas terecht als je een maatje zoekt voor geldzaken, studie, rouwverwerking, Nederlandse taal of gezelligheid. Humanitas is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensovertuiging.
Jellinek is dé expert op het gebied van verslaving en koploper in verslavingszorg. Jellinek heeft als eerste in de verslavingszorg een TOPGGz erkende afdeling en biedt daarmee kwalitatief hoogwaardige zorg en onderzoek.
Preventie
Jellinek biedt al meer dan 100 jaar behandeling en zorg aan mensen met problemen rond verslaving. Jellinek is sterk in preventie én behandeling. Een unieke combinatie. Jellinek geeft voorlichting, gerichte adviezen, trainingen en online zelfhulp. Dit doen ze in persoonlijke gesprekken en via de uitgebreide website.
Behandeling
Daarnaast biedt Jellinek zowel poliklinische als intensieve klinische behandeling. Met cognitieve gedragstherapie, e-health, medische behandeling en behandeling volgens het Minnesotamodel hebben ze, naar eigen zeggen, voor iedereen een passend antwoord. Ook wanneer problemen met alcohol of drugs samengaan met psychische klachten hebben zij specialisten in huis die dit kunnen aanpakken. De hulp die Jellinek is niet zwaarder dan noodzakelijk. Licht als het kan, intensief als het moet.
Wetenschappelijk onderzoek
Bovendien doen we ook zélf wetenschappelijk onderzoek naar middelengebruik en verslaving. Onze specialisten werken samen met hoogleraren en onderzoekers van internationaal toonaangevende onderzoeksinstituten op dit gebied.
Leger des Heils Midden-Nederland biedt zorg in de provincies Utrecht en Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Zij zet zich in voor mensen zonder helper. Zij hebben vaak zoveel problemen dat ze in de maatschappij niet willen, kunnen of mogen meedoen. Juist hen willen we een veilige plek en begeleiding bieden, zodat er weer ruimte ontstaat om stappen te zetten richting herstel van het gewone leven.
Concreet biedt het Leger des Heils het volgende:
– maatschappelijk werk
– opvang bij dakloosheid
– werktrajecten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
– pleegzorg
– gezinshuizen
– buurthuizen
Moviera wil veiligheid in gezinnen en relaties duurzaam herstellen, kans op herhaling van geweld en misbruik verkleinen en werkt aan herstel om terugval te voorkomen.
In het Oranje Huis in Utrecht worden cliënten en kinderen opgevangen die te maken hebben met huiselijk geweld of mensenhandel. Er wordt zowel crisisopvang als vervolgopvang geboden.
De nieuwe, moderne opvang bestaat uit 42 moderne woon- en slaapunits. Er kunnen ongeveer 40 volwassenen en tot 50 kinderen in alle leeftijdscategorieën opgevangen worden. Naast de woon- en slaapunits zijn er verschillende gezamenlijke ruimten binnen en buiten om te spelen, te ontmoeten en te ontspannen.
Verder biedt Moviera hulp bij:
- Tienermoederschap
- Mensenhandel
- Kindermishandeling
- Huiselijk geweld
- Digitaal geweld
- (Ex)partnergeweld
Stichting Goud streeft naar een stad zonder dak- en thuisloze mensen. Dakloosheid is in eerste plaats een huisvestingsprobleem en geen zorgprobleem. Goud zet zich in voor een goede menswaardige beeldvorming van dak- en thuisloze mensen in Utrecht. De stichting helpt mensen die dak- en thuisloos zijn en streeft ernaar om hen te versterken en mobiliseren, zodat zij hun eigen en gezamenlijke positie zelf kunnen verbeteren.
De doelen
- De belangen van dak en thuisloze mensen worden behartigd;
- De positie van dak en thuisloze mensen is sterk genoeg dat signalen serieus worden genomen en worden aangepakt ter bevordering van het welzijn en de gezondheid van deze mensen;
- Er is een wenselijke woon-/leefsituatie voor cliënten uit maatschappelijke opvang en verslavingszorg;
- Destigmatisering van mensen die dak- en thuisloos zijn. De samenleving beseft zich dat dakloosheid iedereen kan overkomen en heeft compassie voor de doelgroep.
De strategie
- Collectieve belangenbehartiging (waaronder acties, beleidsbeïnvloeding, mediacampagnes, dialoog);
- Onafhankelijke cliëntondersteuning;
- Toetsen en bewaken van de kwaliteit van zorg en nazorg in de maatschappelijke opvang en de verslavingszorg: mede op basis van signalen en knelpunten vanuit de achterban en maatschappij;
- Werken vanuit de ervaringen en deskundigheid van de doelgroep.
Huize Agnes biedt tijdelijke opvang en begeleiding op maat aan ongedocumenteerde vrouwen en hun kinderen, die in bijzondere en schrijnende omstandigheden verkeren. De begeleiding is erop gericht dat de vrouwen de regie over hun leven terugvinden en van daaruit werken aan een nieuw toekomstperspectief. In Nederland of daarbuiten.
Huize Agnes heeft vier woonhuizen, op geheime adressen in Utrecht. In deze huizen wonen alleen vrouwen en kinderen. De bewoners zijn samen verantwoordelijk voor een goede sfeer in huis en dragen zelf zorg voor het schoonhouden van de woning. Begeleiders, vrijwilligers en stagiaires zijn regelmatig aanwezig in de huizen om te zien hoe het met de bewoners gaat. De woonondersteuner zorgt ervoor dat de huizen veilig zijn en kan reparaties uitvoeren wanneer dat nodig is.
Wij werken samen met de volgende financiële partners.
DOELSTELLING
De Winter-Heijnsius Stichting is een Utrechts vermogensfonds dat is opgericht in 1896 door de Utrechtse hovenier Christiaan de Winter. Het kapitaal van de stichting komt uit zijn nalatenschap en die van zijn echtgenote Geertruida Francisca Heijnsius. De stichting ondersteunt goede doelen in de gemeente Utrecht, in het bijzonder gerichte projecten en activiteiten waarmee een maatschappelijk nuttig doel wordt gediend.
BELEIDSPLAN
Het bestuur van De Winter-Heijnsius Stichting verleent aan rechtspersonen zonder winstoogmerk eenmalige bijdragen voor projecten of activiteiten op het gebied van jeugd- en jongerenwerk, ouderenzorg, bestrijding misbruik van alcohol en drugs, bestrijding van werkloosheid, en op het gebied van het renoveren en conserveren van gebouwen met een sociaal-culturele bestemming. Natuurlijke personen worden gesteund door het verlenen van een jaarlijkse bijdrage aan Stichting Noodhulp Utrecht.
De Winter-Heijnsius Stichting is een zuiver vermogensfonds en besteedt de opbrengsten van het vermogen bijna geheel aan de doelstelling. Klik hier voor de jaarrekening.
BESTUUR
De stichting wordt bestuurd door een College van zeven regenten, die ingezetenen zijn van de Gemeente Utrecht of één der omliggende gemeenten, aantoonbare belangstelling hebben voor en banden hebben met het maatschappelijk leven in de Gemeente Utrecht. Een der zeven regenten dient de kwaliteit te hebben van burgemeester dan wel wethouder van Utrecht en zal als regent in functie zijn zolang zij/hij deze kwaliteit bezit. De bestuursleden ontvangen geen andere beloning dan een vergoeding voor gemaakte kosten.
De Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht (RDO) is van oorsprong een kloosterorde die sinds 1231 in Utrecht zetelt en is uitgegroeid tot een charitatief vermogensfonds. De RDO biedt financiële steun aan organisaties en individuen, met als doel om ondersteuning te bieden aan mensen in kwetsbare posities.
De doelstelling van de RDO is:
- Het verlenen van hulp aan zieken en gewonden en anderszins hulpbehoevenden;
- Het voorkomen en verzachten van menselijke nood;
- Het conserveren en beheren van het waardevolle historische erfgoed;
- Het uitdragen, ondersteunen en versterken van het reformatorisch gedachtengoed.
De RDO is gevestigd in het Duitsche Huis aan de Springweg, wat vroeger de residentie van de Landcommandeur was. Nu is hier het secretariaat gevestigd.
De organisatie bestaat uit het secretariaat, archivaris en beheerder. Daarbij voeren een vijftal commissies – die actief zijn op verschillende terreinen waaronder giften, historie en financiën – hun werk vrijwillig uit.
De RDO is lid van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN).
In 1935 richtte naamgeefster Elise Mathilde (Hilda) van Beuningen (1890-1941) haar eigen stichting op, het Stichting Elise Mathilde Fonds. Elise Mathilde groeide als tiende en laatste kind van het echtpaar van Beuningen-Brain op in een welvarende omgeving, maar was altijd begaan met het lot van minderbedeelden.
ELISE MATHILDE
Oprichtster en naamgeefster Elise Mathilde (Hilda) van Beuningen (1890-1941) was het tiende en jongste kind van het echtpaar Van Beuningen-Brain. Een vrolijk en levenslustig mens, sociaal voelend, gezellig en dol op honden. In 1940 trouwde zij met de toen 75-jarige weduwnaar C.R.Th. baron Krayenhoff.
Zij was het zonnetje in zijn leven. Maar ruim een jaar na het huwelijk overleed zij, kinderloos. Zij liet haar vermogen na aan de in 1935 door haar opgerichte Stichting Elise Mathilde Fonds. Het stichtingsbestuur bestaat uit nakomelingen van het echtpaar Van Beuningen-Brain.
De Fundatie Van den Santheuvel, Sobbe ondersteunt organisaties die zich inzetten voor mensen die het moeilijk hebben in onze maatschappij. De Fundatie richt zich op participatie, integratie en zelfredzaamheid. De doelgroepen zijn veelal – maar niet uitsluitend – jongeren, ouderen en mensen in bijzondere omstandigheden, zoals mensen met schulden, met een anderstalige achtergrond of met een handicap waarvoor extra steun gewenst is.
Met ingang van 2017 zet de Fundatie met drie andere fondsen de financiële hulpverlening aan individuele voorzieningen voor gehandicapten voort onder de nieuwe noemer Samenwerkende Fondsen voor Individuele Hulpverlening Gehandicapten (SFIHG). Aanvragen voor deze persoonlijke schenkingen kunnen niet bij ons worden ingediend, maar via bemiddeling van een organisatie voor maatschappelijk werk bij het bureau van de SFIHG.
De M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting is opgericht door Marie Alexandrine Otheline Caroline gravin van Bylandt. Zij was tijdens haar leven (1874-1968) al bevlogen op cultureel gebied en zeer sociaal bewogen. Vandaar haar keuze om op 17 maart 1964 een stichting ten behoeve van haar nalatenschap op te richten.
De stichting is gevestigd in de oude tuinmanswoning van de familie Van Bylandt in het Haagse Arendsdorp. In 1586 kocht jonkheer Arend van Dorp de grond, een deel van het huidige park Arendsdorp/Oostduin, en ging wonen in een boerenhoeve. Rond 1650 werd een apart paviljoen gebouwd en daarna nog een koetshuis, portierswoning en tuinmanshuis; ‘De Rietjes’.
Het landhuis Oostduin werd op verzoek van Marie van Bylandt na WOII in 1946 afgebroken en in 1947 heeft zij de grond en nog bestaande gebouwen verkocht aan de Stichting Oostduin. In 1968 overleed onze stichtster en is haar stichting actief geworden als steunverlenend fonds en gevestigd in De Rietjes.
De kernactiviteit van Het Maagdenhuis is maatschappelijke projecten te ondersteunen door een financiële bijdrage en/of door advies en begeleiding. Het gaat om projecten, die veelal op initiatief van de doelgroep zijn ontstaan en/of die direct ten goede komen aan sociale activering van de doelgroep. De primaire doelgroepen zijn jongeren en ouderen. Het Maagdenhuis signaleert ook zelf ‘nieuwe noden’ en voert hierin een proactief beleid, wat leidt tot meerjarige focus programma’s. Het proactieve beleid leidt er in enkele gevallen toe dat Het Maagdenhuis zelf het (mede-)initiatief neemt voor projecten.
De stichting heeft ten doel het verstrekken van uitkeringen aan instellingen, gevestigd in Nederland of daarbuiten, die een algemeen humanitair en maatschappelijk belang beogen, ongeacht politieke of religieuze richting.
Stichting Mundo Crastino Meliori is lid van de FIN, de belangenvereniging van vermogensfondsen in Nederland.
Het bestuur verklaart de FIN-Code Goed Bestuur na te leven en levert jaarlijks de verklaring naleving FIN-Normen Goed Bestuur in, die periodiek getoetst wordt (meest recent in 2018).
Niemand kan zonder thuis. Een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het diepe besef dat je erbij hoort. Toch zijn er in ons land meer dan 1 miljoen mensen die geen thuis hebben. Ze missen wat nodig is voor een menswaardig bestaan. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren in een samenleving waarin we omzien naar elkaar. Daarom helpt Kansfonds thuisgeven. Samen ontdekken hoe het anders kan en wat de maatschappelijke oorzaken zijn van ‘geen thuis’. Gedurfde oplossingen uitproberen. Én een vliegwiel zetten op wat werkt. Net zo lang tot iedereen een thuis heeft.
Missie
We geloven in een samenleving waarin er plek is voor iedereen. Daarom doen we alles wat nodig is om te zorgen voor een thuis, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.
Visie
Iedereen heeft recht op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van rond te komen en het gevoel erbij te horen. Want geen thuis betekent geen bestaanszekerheid – wat de basis is voor een menswaardig bestaan.
We zijn breed betrokken bij Utrecht
Wij steunen maatschappelijke doelen en mensen in nood. Maar ook kunst en cultuur, natuur, volksgezondheid en erfgoed in de provincie Utrecht. We geven goede ideeën en mensen graag een kans. We steunen zowel professionals als amateurs en zowel vaste spelers als nieuwkomers.
We bewegen mee met de tijd
We letten op wat er speelt in de samenleving en wat belangrijk en nodig is. Daarom geven we soms bepaalde onderwerpen extra aandacht en springen we bij waar nodig. We zijn altijd toegankelijk. We denken graag mee met onze aanvragers en staan open voor overleg. Bijvoorbeeld tijdens ons spreekuur. We proberen mensen en ideeën samen te brengen.
We nemen ook zelf initiatieven
Zo is er de K.F. Hein Stimuleringsprijs voor maatschappelijk werk en het K.F. Hein Stipendium voor beeldend kunstenaars en ontwerpers. Ook werken we samen met verschillende partners. Zo organiseren we workshops crowdfunding met het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht en onze kennispartner Voordekunst. Met het Elise Mathilde Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht geven we via KIEM geld aan natuurprojecten.
We steunen kunstenaars in de provincie Utrecht
Zo hebben we een tuinatelier voor makers en geven wij regelmatig kunstopdrachten. Dit is onderdeel van ons kunstbeleid. Ook kiest onze kunstcommissie elk jaar een eindexamenstudent van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Deze kunstenaar of vormgever krijgt de opdracht een kunstwerk te maken voor én samen met een maatschappelijke instelling: het Kunstparticipatieproject.
De Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen is de koepelorganisatie van (bijna) alle religieuze ordes en congregaties in Nederland.
Zij behartigt de belangen van paters, zusters, broeders en fraters in Nederland en stimuleert samenwerking tussen de verschillende kloosters. De KNR adviseert en ondersteunt de religieuze instituten gezamenlijk en individueel op verschillende terreinen. Ze brengt de religieuzen samen rond belangrijke thema’s.
Daarnaast stimuleert de KNR de aanwezigheid en zichtbaarheid van de religieuzen binnen kerk en samenleving. Zij treedt soms namens hen samen op als officiële gesprekspartner.
De KNR wordt aangemerkt als een ANBI.
LVC staat voor Landelijke Vereniging van Crematoria en is een brancheorganisatie. De LVC behartigt de belangen van de aangesloten crematoria en vertegenwoordigt hen in contacten met de overheid, bedrijven en de pers.
Ontwikkelingen op het gebied van uitvaarten, wetgeving, wetenschap en techniek worden met elkaar gedeeld om de dienstverlening van de aangesloten crematoria steeds aan te passen aan de vraag en aan de mogelijkheden.
Het bestuur van het NRC Lezersfonds (formeel: Stichting Fonds van NRC Handelsbladlezers) bestond tot 20 maart 2018 uit de directeur en de hoofdredacteur van de krant alsmede mr. E. IJ. Spier, oud-notaris te Amsterdam.
Het was de wens van hoofdredactie en directie van NRC Media om het bestuur van het Fonds in bestuurlijke zin los te maken van de kranten, maar tegelijkertijd de innige band die er 90 jaar met het Fonds en haar Raad van Advies in de vorm van de Commissie van het NRC Lezersfond bestaat, te bestendigen. Daartoe is op 20 maart 2018 tussen NRC en het Fonds een Convenant gesloten waarin afspraken zijn gemaakt over de ondersteuning van de fondsenwerving, de advertentiecampagne voor de jaarlijkse Kerstactie, de samenwerking met betrekking tot de website en de jaarlijkse financiële ondersteuning zijn vastgelegd.
Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zetten wij ons in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat.
Oftewel een betrokken samenleving; waarin we zorgen voor elkaar, mensen gelijke kansen hebben en zich verbonden voelen met anderen in de buurt. Dat doet het fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden waar mogelijk.
De steun van o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en diverse andere partners maakt dit mogelijk. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.
In de Protestantse Kerk komen mensen samen rond het evangelie van Jezus Christus. Samenleven in geloof, hoop en liefde vertaalt zich ook in maatschappelijke betrokkenheid, zoals armoedebestrijding en opvang van vluchtelingen. In de Protestantse Kerk worden beproefde vormen van kerk-zijn vanuit een toekomstgerichte visie aangevuld met experimentele vormen van kerk-zijn.
Visie ‘Van U is de toekomst’
De visienota ‘Van U is de toekomst’ verwoordt waar de Protestantse Kerk zich in deze tijd en situatie toe geroepen weet. Ze maakt inzichtelijk in welke richting de Protestantse Kerk zich in de komende jaren wil ontwikkelen.
Standpunten & dossier
In de dossiers is de visie en zijn de acties van de Protestantse Kerk rond een aantal thema’s te vinden. Zoals de thema’s Antisemitisme, Armoede, Duurzaamheid, Euthanasie, Homohuwelijk, Islam, Migrantenkerken, Racisme & Slavernij, Vluchtelingen etc.
Werken voor de kerk
Bij de dienstenorganisatie zetten 200 mensen met zich met hart en ziel in voor de Protestantse Kerk en iedereen die er werkt. Van financieel specialisten tot communicatie-experts, van relatiemanagers tot beleidsadviseurs.
Ontstaan
De Protestantse Kerk in Nederland is nog betrekkelijk jong: op 1 mei 2004 verenigden de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk zich officieel tot de Protestantse Kerk in Nederland.
In 1956 richtten de sociaal bewogen Utrechters Lambertus Hendricus van Baaren (1888-1964) en zijn zuster Josephina Francisca van Baaren (1890-1959) de Van Baaren Stichting en de Van Baaren Museumstichting op.
Doel van de Van Baaren Stichting was het uit de onroerend goed handel afkomstige kapitaal te bestemmen voor de huisvesting van in Utrecht wonende bejaarden en de ondersteuning van grote gezinnen.
Van Baaren Museumstichting
Van Baaren MuseumstichtingDe Van Baaren Museumstichting had tot taak hun bijzondere kunstcollectie die zij in de loop der jaren hadden verzameld in hun ouderlijk huis aan de Oude Gracht 317 onder te brengen in een museum. Vanaf 1967 tot 1980 is deze collectie, bestaande uit ruim 400 vnl. Franse en Nederlandse kunstwerken uit de tweede helft van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw, tentoongesteld in hun ouderlijk huis. In 1980 werd de collectie in langdurig bruikleen afgestaan aan het Centraal Museum te Utrecht.
In dit museum wordt een gedeelte van de collectie in periodiek wisselende opstelling getoond. Geregeld verzorgt het Centraal Museum bruiklenen uit deze collectie aan musea in binnen- en buitenland.